Studený a teplý vzduch

Sdílej
 
ZÁBAVNÁ FYZIKA

Potřebujete

PotřebujetePapír ve tvaru čtverce o rozměrech alespoň 13 x 13 cm, obyčejnou tužku, nůžky, špendlík s velkou hlavičkou, asi 20 cm dlouhý provázek, zdroj tepla (např. horké topné těleso nebo elektrický vařič).

Pokus

Namalujte na papír spirálu jako na obrázku a vystřihněte ji. Udělejte malý otvor uprostřed spirály, prostrčte jím špendlík, jeho konec ohněte a uvažte na provázek. Držte spirálu nad zdrojem tepla. Spirála se po chvíli začne otáčet. Pokus

Vysvětlení

Ohřátý vzduch stoupá nahoru, až dosáhne spirály. Dostane se do jejích závitů a svým prouděním způsobí její otáčení.

Stejný princip

Stejný principTeplý vzduch uvnitř horkovzdušného balonu má menší hustotu než studený vzduch v atmosféře, balon s teplým vzduchem je lehčí než odpovídající objem obklopujícího studeného vzduchu a takto vzniklá síla - vztlak - žene balon vzhůru. Dokud se uvnitř balonu ohřívá vzduch, balon letí. Jako první přišli na využití teplého vzduch k létání dva Francouzi, bratři Montgolfierové. V osmnáctém století vyrobili první modely balonu a vzduch uvnitř ohřívali tak, že u otvoru balonu pálili slámu. Roku 1783 podnikli dva další Francouzi v horkovzdušném balonu první cestu.

Autor

Kresby Lukáš Fibrich Blanka Hornová