Zázvorovník

Sdílej
 
Zázvor je všeobecně známé koření, málo lidí však zná rostlinu, která je pro něj výchozí surovinou. A ještě méně jich ví, že si nohou vypěstovat vlastní rostlinu zázvorovníku, zajímavé exotické rostliny, v bytě či v létě ve větší nádobě někde venku na balkonu či na zahradě.

ZELENÍ PŘÁTELÉ

EXOTICKÉ KOŘENÍ V KVĚTINÁČI

Foto

JAK HO POZNÁME

Čeleď rostlin zázvorovitých (Zingiberaceae) je vůbec bohatá na rostliny řazené mezi koření. Patří sem např. kurkuma (tzv. žlutý zázvor - Curcuma longa), aframon (Aframonum angustifolium), pravý kardamon (Elettaria cardamonum) a další rody, nejznámější je však rod zázvor pravý (Zingiber officinale), který můžeme pěstovat jako netradiční pokojovou či balkonovou rostlinu. Je to bylina s tlustým rozvětveným oddenkem a s listnatou lodyhou podobnou rákosu, u níž je zdánlivý stonek utvářen trubkovitě spojenými pochvami jednoduchých, dvouřadě postavených listů. Květy vznikají na samostatných šupinatých lodyhách, jednotlivé tříčetné květy jsou uspořádané do klasovitého květenství, plodem je malá bobule. Dužnina oddenku je nažloutlá, s charakteristickou chutí a vůní a používá se čerstvá nebo sušená jako samostatné koření nebo do různých směsí. Zázvor má však další mnohostranné využití v pekařství, cukrářství, při konzervaci masa nebo zeleniny, v různých částech světa je oblíbený zázvorový čaj, v Anglii a USA pak zázvorové pivo. Jako léčivá rostlina se používá především k odstranění potíží s trávením.

PĚSTOVÁNÍ A ROZMNOŽOVÁNÍ

Množení se i na plantážích provádí výhradně vegetativně, podobně jako v našem návodu. V prodejnách ovoce a zeleniny se především v zimních měsících prodávají oddenky zázvoru pravého, které se používají při výrobě likérů nebo v lidové medicíně. Pro pěstování zázvoru jako pokojové nebo balkonové rostliny vybíráme oddenky nepoškozené, se zřetelnými, někdy už napučenými vegetačními pupeny. Někdy je vhodné větší oddenky rozřezat na části s jedním až dvěma pupeny a ty pak sázet samostatně do květináčů se směsí rašeliny a písku. Jakmile vyraší první stonek s listy, přesadíme rostlinu s kořenovým balem do výživné zahradní země do květináče o průměru 18 až 24 cm.

NÁROKY NA PĚSTOVÁNÍ

Zázvor potřebuje teplo, vodu, světlo a živiny, prostě všechno, co vyžadují rychle rostoucí cizokrajné rostliny. Podzemní oddenek při dobré péči minimálně zdvojnásobí svůj objem a z jeho nových výběžků často raší další stonky i na konci vegetačního období. Květní výhonky se v našich podmínkách tvoří zpravidla až na podzim, a tak se stává, že zajímavé klasnaté květenství nevykvete naplno. Od poloviny září přestaneme zázvor zalévat, nadzemní vegetační výhony necháme zaschnout a hlízy buď použijeme jako koření, nebo je uskladníme v chladnu a suchu pro další pěstování na jaře.

POZOR!
Větší květináč je pro úspěšné pěstování zázvorovníku nutný, v malém prostoru se oddenky se silnými kořeny tísní, a zejména plastové nádoby mohou zdeformovat či tlakem úplně roztrhnout. Listy snadno podléhají různým chorobám houbového původu (rzi, plísně aj.).

FOTO 1 - Rostlina zázvoru uprostřed vegetační sezony (nahoře)

FOTO 2 - Detail květního klasu zázvoru (vlevo)

FOTO 3 - Oddenky zázvoru pravého koupené v obchodě s ovocem a zeleninou

FOTO 4 - Rašící části oddenku zázvoru