Neviditelné písmo

Sdílej
 
Možná jste někdy chtěli poslat důležitý vzkaz a přitom bylo nutné, aby si váš dopis nepřečetl nikdo nepovolaný. Tajné (neboli synpatetické) inkousty se používaly odedávna k zaznamenávání důležitých zpráv. Nevýznamný text dokumentu byl proložen mezi řádky nebo na okrajích papíru jiným textem, který nikdo bez znalosti speciálního postupu nepřečetl.

ZA TAJEMSTVÍM MOLEKUL 2

Možná jste někdy chtěli poslat důležitý vzkaz a přitom bylo nutné, aby si váš dopis nepřečetl nikdo nepovolaný. Tajné (neboli synpatetické) inkousty se používaly odedávna k zaznamenávání důležitých zpráv. Nevýznamný

Foto
text dokumentu byl proložen mezi řádky nebo na okrajích papíru jiným textem, který nikdo bez znalosti speciálního postupu nepřečetl.
Tajné písmo bylo napsané roztokem bezbarvé nebo jen slabě zbarvené látky, kterou je možné zviditelnit pomocí reakce s jinou látkou, nebo prostým zahřátím papíru. Zkuste si tajné inkousty připravit a napište jimi svým kamarádům!

JAK TAJNÝ INKOUST POUŽÍT?

Napište tajný text některým roztokem z tabulky. Nechte písmo dobře zaschnout na vzduchu (papír nezahřívejte!). Zviditelníte ho buď chemickou cestou, nebo zahřátím, opět podle tabulky. Při chemickém vyvolávání použijte hadřík namočený ve vyvolávacím roztoku, který opatrně přimačkávejte na papír. Nebo můžete papír postříkat rozprašovačem. Zahřátí proveďte buď žehličkou, nebo nad plamenem svíčky. (Pozor, ať vám papír nechytne!) S roztoky pracujte v brýlích a v rukavicích, požádejte o pomoc rodiče!

POMŮCKY K POKUSU
* Sklenice s roztoky látek připravenými podle tabulky. (Na psaní vystačí 10 - 20 ml, na vyvolání podle potřeby.)
* Na psaní: pero, plnicí pero (dobře vymyté), seříznutá špejle, párátko, husí brk nebo tenký štěteček.
* Papír nejlépe neklížený, např. filtrační. Kancelářský papír obsahuje pojiva, která někdy ruší reakce.
* Hadříky nebo starý rozprašovač na lak či kolínskou.
* Žehlička, svíčka.

1 ) Roztok je nasycený, když se v něm více látky už nerozpouští.
2 ) Dýchnutím (zvlhnutím) písmo opět zmizí.
3 ) Připravíte rozpuštěním 2 g cukru v trošce vody, přidáním 3 ml akumulátorové kyseliny sírové a doplněním na objem 100 ml. Pozor - kyselina je silná žíravina!
4 ) Octan olovnatý získáte rozpuštěním kousků olova v octu. (Reakce může trvat i přes noc.) Pozor - rozpustné sloučeniny olova jsou jedovaté! Kde chemikálie seženete: (D) - drogerie, (L) - lékárna, (F) - foto-kino, (Š) - škola.