Taková normální rodinka

Sdílej
 
Homer je někdy pěkně nudnej táta. Věčně sedí u televize a cpe se brambůrkama. Taky ho pořád chytaj ty jeho návaly vzteku. A když mu to nějak připomenete, hned se zas rozzuří. O tcem rodiny Simpsonových není překvapivě děda Abe Simpson, ale Matt Groening. Všechno začalo u Mattova komiksu Life is Hell (Život je peklo), díky němuž dostal nabídku na televizní seriál od producenta Jamese L. Brookse.

Homer je někdy pěkně nudnej táta. Věčně sedí u televize a cpe se brambůrkama. Taky ho pořád chytaj ty jeho návaly vzteku. A když mu to nějak připomenete, hned se zas rozzuří. O tcem rodiny Simpsonových není překvapivě děda Abe Simpson, ale Matt Groening. Všechno začalo u Mattova komiksu Life is Hell (Život je peklo), díky němuž dostal nabídku na televizní seriál od producenta Jamese L. Brookse.
Groening však nakonec od komiksu upustil, a tak když konečně čekal v Brooksově kanceláři, přemýšlel, co tedy nabídne. Celou kostru seriálu tehdy prý vymyslel za pouhých patnáct minut. Pro inspiraci nemusel chodit daleko, hlavní hrdiny pojmenoval po své rodině, a dokonce i adresa, kde Simpsonovi bydlí, bývala kdysi jeho. Vedlejší postavy mívají jména podle ulic a měst, kde bydlel, ale i smyšlená. Dokážete si představit Na

Foto
hasapeemapetilon Street? Simpsonovi byli tedy na světě a po krátkých skečích v pořadu Tracy Ullman Show došlo na pilotní film Vánoce u Simpsonových. Ten byl odvysílán Tv Fox v prosinci 1989 a měl obrovský úspěch. V lednu roku 1990 tak spatřila světlo světa první epizoda Bart the Genius. Svět se tedy ze Simpsonových těší již patnáctým rokem a vše ještě zdaleka nekončí.

PĚKNĚ PO AMERICKU

Simpsonovi nejsou jen přehlídkou povedených vtipů. Seriál si všímá různých témat a problémů a trochu šťourá do amerického rychlého a konzumního způsobu života. Tak třeba Homer otevíral zaseknutý šuplík petardou (stejně tak vyndaval i kazetu z videa) a děti v jedné epizodě uklízely tak, že všechen nepořádek jen zastrkaly pod postel nebo do skříně a přitom zpívaly písničku s refrénem "In the american way! (Pěkně po americku!)". Otec dnešního amerického prezidenta George Bush st. prý dokonce prohlásil, že Simpsonovi "obsahují vše špatné, co v americké rodině může existovat". Dost výrazně se seriál dotýká také životního prostředí. Líza je zarytá vegetariánka, recykluje odpad a jezdí k moři očisťovat od nafty zalepená tuleňátka. Ekologickou hrozbu mimo jiné představuje i atomová elektrárna, která je v dezolátním stavu. Možná i proto, že právě Homer Simpson je jejím bezpečnostním technikem.

KDOPAK TO MLUVÍ

Americký originál namlouvá celkem osm dabérů (plus speciální hosté), přičemž stálých postav je několikanásobně víc. A tak "hlavní dabér" Dan Casttelaneta propůjčuje svůj hlas hned několika hrdinům najednou, a že jich není málo: Homer Simpson, Abe Simpson, Spasitel (pes), Barney Gumble, Šáša Krusty, školník Willie, starosta Quimby, Levák Bob, Itchy a další. Toto je v českém znění (které vyhrálo soutěž o nejlepší dabing tohoto seriálu) spíše výjimkou, jež ovšem potvrzuje pravidlo. Například školníka Willieho i Tlustého Tonyho dabuje Zdeněk Hess. Kromě počtu dabérů je velký rozdíl také v hlase hlavní postavy seriálu - Homera. Zatímco Američané ho mají za absolutního hlupáka (čemuž odpovídá i jeho "retardované hýkání"), český hlas Vlastimila Zavřela mu přece jen dopřává trochu důstojnosti. Asi nejlépe českého Homera však vystihl Vlastimil Bedrna, který bohužel musel kvůli zdravotním obtížím práce na Simpsonových zanechat.

SERIÁL PLNÝ HVĚZD

Dokážete si představit svět bez našich dokonalých celebrit? Možná, že i ano, ale tvůrci seriálu zřejmě ne. Springfield už navštívilo na několik desítek pravých nefalšovaných hvězd. Z kapel jmenujme například Cypress Hill, N'Sync, U2, Ramones nebo Red Hot Chili Peppers, kteří měli původně vystupovat v seriálové hospodě U Vočka, ale nakonec pomohli Krustymu dostat se zpět do světa showbusinessu vystoupením v jeho show. Český překlad jejich písně zněl asi takhle: "Spoďáry, spoďáry, spoďáry mám! Nehodlám, nehodlám, nehodlám se oblíkat! Chci vás jenom šokovat, šokovat, šokovat!" Ze sólistů to byli Elton John, Jimi Hendrix nebo legendární Barry White, jenž se objevil ve více epizodách. Dál vystoupila také pěkná řádka politiků (Bill Clinton, George Bush, Richard Nixon) a herců (John Travolta, David Duchowny, Richard Gere). Většina celebrit si přišla svoji animovanou postavičku nadabovat osobně a nutno dodat, že o jakýkoliv "štěk" v seriálu je velký zájem.

NA ZÁVĚR

Česká televize nyní vysílá již čtrnáctou sérii, přičemž autoři se zavázali, že patnáctá bude poslední. Otázkou ovšem zůstává, nakolik to myslí vážně. Poslední epizoda třinácté série končila písní s textem: "We'll never stop The Simpsons! Have no fears, we got stories for years. (Simpsonovi nikdy neskončí! Není třeba se bát, my budeme pokračovat.)" A potom zkuste spekulovat o tom, kdy seriál skončí. Ale i kdyby se tak stalo, osobitý smysl pro humor Matta Groeninga můžete dál sledovat v jeho novějším počinu Futurama. V příbězích z blízké budoucnosti (rok 3000) není nouze o vtipné dialogy a inteligentní humor a jedna planeta je zde dokonce pojmenována po Karlu Čapkovi - Chapek 9. Vysílání Futuramy na českých obrazovkách se asi v dohledné době nedočkáme, ale kdo ví, čím ČT zaplní díru v programu, až odvysílá poslední díl té osudové patnáctky.

* * *

HONZA (14 LET)

Simpsonovi si pravidelně nahrávám na video, jelikož na sezení u televize není vždycky čas. Seriál je skvěle propletený a má vynikající dabing. Výborný je třeba Lábus jako Marge. Líbí se mi taky Homer, protože má spoustu záporných vlastností. Je líný, tlustý, vzteklý. Často mi připomíná někoho, koho už znám.

MAJDA 12

Simpsonovi jsem už viděla v kině I-Max a Homerův trojrozměrný pupek byl fakt super.

ŠIMON (8 LET)

Nejlepší je Bart, protože bezvadně jezdí na skejtu, má nejvtipnější komentáře a taky pořád něco provádí ve škole. Je s ním prostě legrace.

PATRIK 12

Na Simpsony se dívám pravidelně. Líbí se mi, jak jsou žlutý a hlavně ulítlí. V jednom díle Bart udělal internetovou animaci, kde nechal skartovačkou projet ředitele Skinnera, z kterého moc nezbylo.

FANDA 12

V Simpsonech bych rád viděl třeba Dustina Hofmana, samozřejmě by to byl klaďas a mohl by třeba zachránit celý Springfield. Taky hodně sportuju, a tak by mě potěšili i nějací slavní sportovci, třeba Roman Šebrle.

Líza Simpsonová (8)

Bártova mladší a tak trochu geniální sestra. Je vzornou školačkou, nejí maso, protestuje proti nadnárodním společnostem jako Šáša Burger, vášnivě recykluje odpad "a to perpetum mobile co včera vyrobila se pořád zrychluje a zrychluje!"

Maggie Simpsonová (1)

Jednoleté mimino, které místo dialogů cucá dudlík a má zimní obleček ve tvaru pěticípé hvězdy. Oblíbené hračky: dudlík, kočka, nastřelovač hřebíků, vrtačka.

Patty a Selma

Sestry Marge a tedy i Homerovy nenáviděné švagrové. " Divnej chlap v sukni..." Tento popis sedí pouze na tři lidi ze Springfieldu: Paty, Selma a Školník Willie.

Flandersovi

Simpsonovic sousedé Ned a jeho děti Todd s Rodem jsou velmi silně křesťansky založená rodina. Homer z nich sice není moc nadšený, přesto si od Neda "půjčuje" různé praktické věci jako venkovní zavlažovač nebo střešní korouhev. Rodina před časem utrpěla velkou ztrátu, když zemřela Nedova milovaná manželka Maude. Boží cesty jsou nevyzpytatelné.

reverend Lovejoy

Před několika lety přijel do Springfieldu převzít kostel a nadšeně kázat slovo Boží. Paradoxně mu jeho profesi zprotivil největší křesťan ve městě Ned Flanders, který ho neustále zavaloval svými problémy. Dnes už řeší většinu dotazů jedinou větou: "Už jsi četl Bibli, synu?"

Clancey Wigum

Policejní šerif města Springfield. Pokud zrovna nejí koblihy, nepije kávu, neodpočívá nebo nebere úplatky, jde kriminálním živlům tvrdě po krku. Také má velmi roztomilého syna Ralfa.

Lue, Edie

Wigumova levá a pravá ruka. Ovšem, jak se zdá, chudák šerif je levý na ruce obě.

Tlustý Tony a spol.

Ve Springfieldu zastávají veledůležitý post místní mafie. Zásobují město alkoholem a zbraněmi a ochraňují malé podnikatele.Věřte nebo ne, ale i přes své zaměstnání je Tlustý Tony vcelku dobrý člověk.

Vočko Szyslak

Majitel a barman podniku U Vočka. Je považován za nejškaredšího člověka ve Springfieldu a díky jeho brokovnici pod pultem je dobré vždy svůj účet řádně zaplatit.

Barney Gumble

"Čas vína a bědování", tak zní název epizody, ve které se Barney rozhodl skoncovat s alkoholem. Jeho židle U Vočka byla chvíli prázdná, ale dnes už zase sedí na svém místě. Jen místo oroseného půllitru upíjí ze šálku čaje.

Lenny a Karl

Homerovi kolegové a nejlepší kamarádi. Společně s Barnym strávili v baru U Vočka už nesčetně vzrušujících večerů počítáním lentilek nebo líbáním kulečníku. Určitě těch krásných okamžiků bylo mnohonásobně víc, ale bohužel si je nikdo nepamatuje.

Montgomery Burns

Majitel atomové elektrárny a téměř žijící fosílie. Pár let mu netlouklo srdce, kdyby se zapotil, zemře na dehydrataci a nejspíš má i lepru. Také se zdá, že poněkud "zaspal" dobu. Poté co zjistil propad akcií v otrokářském holdingu, přesunul zbývající kapitál do továrny na cylindry.

Waylon Smithers

Burnsův homosexuální asistent. Nijak se netají obdivem a snad i láskou ke svému nadřízenému a je pro něj schopen udělat takřka cokoliv. Také se věnuje divadlu a vlastní největší sbírku panenek ve městě.

Starosta Quimby

První muž Springfieldské radnice. Většinu času tráví ve vířivém bazénu a na dovolené. Obyvatele města považuje za stádo dobytka, ale když nastane volební období, jako byste ho snad ani nepoznali.

Apu Nahasapiemapetilon

Maloobchodník vlastnící samoobsluhu Kwick-E-Markt a muž s nejdelším jménem ve městě. Nezapomněl na své indické kořeny a soška bohyně Ganéši stojí vždy na pultě hned vedle kasy, připravena přijímat oběti.

Seymour Skinner

Ředitel základní školy a veterán z Vietnamu. Mimo autority si ve škole snaží udržet i vztah s kolegyní Krabapellovou. Obojí mu znepříjemňuje jeho matka, se kterou stále bydlí a ustavičně ho ponižuje.

Edna Krabappelová

Bartova třídní učitelka, která hrozně nerada učí a děti obzvlášť. Aby se nemusela koukat do jejich "prázdných očí", často promítá místo výuky naučné filmy, například o písku.

Otto Moleman

Řidič školního autobusu a Bartův největší vzor. Hraje na elektrickou kytaru a bez sluchátek na uších by snad nemohl existovat. Občas si povídá se svými botami a abych nezapomněl, ještě nemá řidičák.

Školník Willie

Irský správce školy a Bartův odvěký nepřítel. Jejich spor se už několikrát vyhrotil na ostří nože. Willie se stará o školní hřiště, technické vybavení školy a uklízí zvratky po tom kudrnatém chlapci, co je mu pořád nevolno.

Milhouse Van Houten

Bartův nejlepší kamarád, který se už dlouho snaží zapůsobit na Lízu, i když ve školní kartotéce stojí, že je homosexuál. Tak si vyberte. Má rozvedené rodiče, což se v seriálu také často propírá. A když budete chtít zamaskovat počůranou postel, zeptejte se jeho, on je na to expert!

Ralph Wigum

Snad nejroztomilejší postava ze seriálu. Malý Ralf je přesným obrazem svého otce, který je na něj také náležitě pyšný. Protože nemá skoro žádné kamarády, vymýšlí si vlastní, jako například imaginárního psa.

Kent brookman

Hlavní redaktor televizních zpráv Kanálu 6. O jeho pozici neustále usiluje kolega, který se ne něj nebojí útočit ani v živém vysílání. Kent ale sedí ve svém hlasatelském křesle velice pevně.

Děda Abe Simpson

Homerův otec a nejstarší Simpson seriálu. Jeho zvykem je usnout uprostřed rozhovoru nebo jakékoliv jiné činnosti.

Homer J. Simpson (36)

Otec tří dětí a šťastný manžel. Nejraději má svou rodinu, pivo Duff a koblihy. Je také zarytým rockovým fandou a nerad v neděli vstává do kostela. Pracuje v atomové elektrárně pana Burnse jako bezpečnostní technik, kde ho na pár měsíců zastoupil kohout a nikdo si toho ani nevšiml.

Margaret Simpsonová (roz. Bouvierová) (34)

Marge je rodině oddaná matka, neúnavně se starající o celou domácnost. Má výtvarné ambice, slabost pro výherní automaty a především spoustu potřebné trpělivosti nejen s dětmi, ale i s Homerem.

Bart Simpson (10)

Nejstarší z dětí Homera a Marge a vzorem téměř každého kluka. Proslavil se výroky jako "Oh, Caramba!", nebo "Eat my shorts! (Polib mi šos!)". Je pro každou špinavost, ale když jde do tuhého, vždy ukáže, že má srdce na pravém místě.

Šáša Krusty

Legendární Springfieldský bavič. Všechny děti ho milují i přesto, že silně tíhne k alkoholu a pálí jednu cigaretu za druhou. Jeho největším uspokojením není překvapivě dětský úsměv, ale peníze.

Levák Bob
Krustyho bývalý pomocník, který od bavení dětí přešel k vraždám. Jedním z jeho největších cílů byl zas a znovu Bart Simpson. Levák Bob nakonec nikoho nezabil, ale ve vězení skončil i tak.

Itchy a Scrathy

Animovaný seriál vysílaný v Krustyho show. Poněkud násilnější a drastičtější obdoba Toma a Jerryho pro děti od 7 do12 let. Dnes již neodmyslitelná část Simpsonových.

Dr. Julius Dlaha

Springfieldský doktor, který se vždy směje v těch nejnevhodnějších situacích.

Čmeláčí muž

Jihoamerický bavič se smutným výrazem v tváři, kterého nezahlédnete jinak než v člemáčím převleku. I když je Krustymu konkurencí, Šáša ho plně respektuje.

Komiksák

Jedna z nejtlustších person ve Springfieldu. Moc nevychází s lidmi, ale za to je plně ponořen do fantaskního světa komiksů a kleje plynně Klyngonsky.

prof. Frink

Poblázněný vědátor, který vymýšlí ty nejnepraktičtější věci, jaké je možné si představit.

* * *

Škvára, prachy, peníze!

Výroba jednoho dílu seriálu stojí přibližně milion dolarů a trvá půl roku. Dan Casttelaneta, originální hlas Homera Simpsona, je honorován astronomickou částkou 8 milionů dolarů za padesát namluvených epizod a nedávno dokonce proběhla stávka dabérů za zvýšení platů. Peněz není nikdy dost.

Zažloutlý internet

Na českém internetu jednoznačně vede simpsonovi.comics.cz, kde najdete prakticky vše - od seznamu všech epizod, tabulových vtipů a melodií po diskusi a podrobnosti o dabingu. Autorem je šestnáctiletý Lubor Mach, jenž byl v časopise Reflex označen za "největšího českého simpsonologa". Ze zahraničních serverů můžu doporučit oficiální www.thesimpsons.com, kterou kreslil sám Matt Groening.

Spriengfieldská záhada

Fanoušci seriálu se už několik let snaží přijít na to, kde Springfield leží, a tuto záhadu berou opravdu vážně. Diskutovali už číslo Homerova řidičského průkazu nebo poznávací značky jeho auta, ale nikam to nevedlo. Tvůrci seriálu na jejich snažení už několikrát reagovali. V epizodě "mnoho Apua pro nic" Homer hledal na mapě své město, ale ukázala na něj až Líza. Bohužel ve stejném okamžiku vešel do záběru Bart, takže nebylo nic vidět. Jaká smůla! Ve skutečnosti si Matt Groening toto jméno zvolil díky tomu, že Springfield je jedno z nejrozšířenějších pojmenování měst v Americe. Čeští Simpsonovi by tedy nejspíš bydleli v jedné z mnoha Lhot na našem území.