Chlupatí bezdomovci

Chlupatí bezdomovci
Sdílej
 
Medvěd jeskynní, postrach pravěkých lidí doby ledové, byl blízký příbuzný dodnes žijícího medvěda hnědého, oba se vyvinuli ze společného předka před 1,2 miliony lety. Jak je možné, že medvěd hnědý přežil do dnešních dnů a jeho větší příbuzný vyhynul?

Dlouho se věřilo, že za to mohou klimatické změny, ale v poslední době přicházejí vědci s novými teoriemi. Už dlouho se mluví o tom, že patří k druhům, které přímo vyhubil člověk. Poslední výzkumy tuto teorii podporují, ale přicházejí se zcela jiným pohledem na způsob, jak to dokázal.

Jeskynní medvědi začali vymírat přibliženě před 50 tisíci lety, přesně v období, kdy se začala rozrůstat lidská populace. O 26 tisíc let později už bylo definitivně po nich. Vzhledem k jejich velikosti a síle je však málo pravděpodobné, že by je lidé systematicky lovili pro potravu - spíš se jen bránili proti jejich útokům nebo se snažili zabít jedince žijící v jejich blízkosti. Jeskyní medvědi si tedy s lidmi museli nějak konkurovat. A protože byli převážně býložraví, zatímco lidé doby ledové se živili výhradně lovem, muselo jít o něco jiného.

Podle vědců je téměř jisté, že šlo o jeskyně, úkryty před krutým podnebím doby ledové, na nichž záviseli jak lidé, tak medvědi. Ale jen medvědi jeskynní, pozůstatky medvědů hnědých ze stejného období se v jeskyních prakticky vůbec nenacházejí.

Medvěd jeskynní (Ursus spelaeus) •  wikipedia.org

Velké obytné jeskyně se však v přírodě nevyskytují na každém kroku. Lidé proto obsadili každou, která byla jen trochu příhodná. A z jeskynních medvědů se stali bezdomovci. Na rozdíl od hnědých medvědů si však nedělají tukové zásoby, v zimě proto byli na úkrytech v jeskyních závislí a pokud žádnou volnou nenašli, strádali a dlouhou zimu málokdy přežili.

Medvědi hnědí naopak jeskyně k zimování vůbec nepotřebují, na zimu si vytvářejí tukové zásoby, které jim ji pomohou přežít, a tak jim stačí úkryt pod vývratem, větším balvanem, pod nějaký převisem, v puklinách skal apod. Další výhodou hnědých medvědů byla jejich mnohem větší přizpůsobivost změnám prostředí a potravní nabídky. Vyhubit, nebo téměř vyhubit, se je tedy podařilo až současnému modernímu člověku 19. a 20. století.

Klíčová slova:
medved, jeskyne, vyhubení
 

Články odjinud