Co vařili Neandrtálci?

Co vařili Neandrtálci?
Sdílej
 
Odpověď na otázku, proč vyhynuli neandrtálci, je stále záhadnější.

Je až s podivem, jak rychle se mění názory vědců na děje, které definitivně vytvářely vznik moderního člověka. Autor tohoto textu se ještě ve škole učil, že se z člověka neandrtálského vyvinul člověk moderní a že to nebylo ani tak dávno - nějakých dvacet či třicet tisíc let.

Odchován (jinak vynikající) knihou Eduarda Štorcha Lovci mamutů si představoval jak divocí "předlidé" u porcování obřího chobotnatce na sebe vesele pokřikovali: "Mamut dobrý" nebo "Jíst maso". Na složitější věty jim jejich mozková kapacita neměla stačit.

Poté se objevila teorie, že neandrtálci byli slepou vývojovou větví lidského kmene a že vlastně, když do Evropy dorazil náš předek - člověk moudrý - vyhynout museli. Měli být primitivní, málo pohybliví a hlavně specializovaní na jediný druh potravy, kterým bylo maso velkých zvířat. Ukázalo se však, že s neandrtálci to tak jednoduché nebude.

Posledních deset let vědci publikují nové a nové studie, které nám ukazují, že tito lidé nám byli mnohem podobnější než jsme si dříve mysleli. Víme tak, že jim jejich stavba hrdla umožňovala mluvit, měli oheň, kvalitní kamenné nástroje nebo krásné šperky, kterými si zdobili těla. Popravdě, člověk moudrý, náš předek toho víc neuměl. Proč tedy vyhynuli oni a my ne?

Inženýři neandrtálci: Byli stejně chytří jako moderní lidé?

Inženýři neandrtálci: Byli stejně chytří jako moderní lidé?

Nakonec ze všeho zbyla teorie předpokládající, že neandrtálci neuměli tak dobře využívat přírodní zdroje. Nedokázali si prostě sehnat tolik jídla jako moderní lidé, protože se živili převážně masem. V době ledové, kdy ubylo velkých zvířat nebyli schopni získat dostatek kalorií z potravy.

Jenže pak vědce napadlo prozkoumat zubní kámen na kostrách tří neandrtálců (dva pocházeli z území dnešní Belgie a jeden z Iráku). K jejich úžasu se ukázalo, že v potravě neandrtálců byly hojně zastoupeny rostliny: divoká pšenice, žito, ječmen, hrách nebo cizrna. Ten irácký se navíc cpal pistáciemi, datlemi a dalším tropickým ovocem. A navíc, mnoho těchto potravin jedli uvařených! (I to se dá poznat ze starého zubního kamene.)

Je to překvapení. Zdá se, že ač teorie o vyhynutí neandrtálců, protože to byli masožravci vypadala logicky, byla mylná. Neandrtálci místo aby se cpali syrovým masem, si zřejmě raději něco uvařili a nebránili se ani zelenině. Jenom není jisté, jak na tom byli s čištěním zubů.

Jinou "dobrou" hypotézu, proč neandrtálci vyhynuli asi nemáme. Dokud vědci něco nového nevymyslí musíme to brát jako fakt.

Neandrtálci ve Středomoří: Pravěcí poutníci po Egejském moři

Neandrtálci ve Středomoří: Pravěcí poutníci po Egejském moři

První pohled na záhadný lidský druh: Tvář denisovanky

První pohled na záhadný lidský druh: Tvář denisovanky

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
neandrtalec
 

Články odjinud