Čím žlutější, tím lepší

Čím žlutější, tím lepší
Sdílej
 
Již od roku 1992 vybířá Česká ornitologická společnost (ČSO) každý rok jeden ptačí druh, který vyhlásí Ptákem roku. Pro letošní rok, tj. pro rok 2011, zvolila strnada obecného.

Pracovníci ČSO vybírají vhodný ptačí druh podle celé řady kritérií. Vždycky jde o druh, který je snadno rozpoznatelný a nápadný i pro laickou veřejnost - to znamená, že ho podle popsaných nebo vyfotografovaných typických znaků poznají i lidé, kteří nestudovali ornitologii. Bývá to - ze stejného důvodu - i druh relativně hojný nebo alespoň značně nápadný, aby měl každý šanci se s ním v přírodě seznámit.

Tak už se v této akci vystřídaly vlaštovky s orly mořskými, racek či kukačka, vzácná sova pálená, "obyčejný" vrabec domácí či náš nejbarevnější pták, ledňáček říční, a celá řada dalších.

Letos se jako devatenáctý v pořadí stal ptákem roku strnad obecný (Emberiza citrinella). Tento drobný pták, jen o málo větší než vrabec, dodnes patří k nejhojnějším ptačím druhům naší zemědělské krajiny. Přesto však jeho počet pomalu ale vytrvale klesá. A to nejen u nás, ale v celé Evropě.

Mohou za to změny v zemědělském hospodaření. Největší "ránu" zasadili naši zemědělci strnadům v padesátých a šedesátých letech minulého století, kdy začali rozorávat meze, mýtit remízky a drobné ostrůvky stromů a křovin mezi poli a hlavně začali nadměrně využívat chemie k dosažení vyšších výnosů. Později, když se zakázalo používání některých jedovatých látek k moření obilí a k hubení hmyzu, se úbytek strnadů zastavil, ale ne zcela.

Vyhlášení strnada ptákem roku by mělo upozornit na tento stav a ukázat, jak lze tomuto druhu účinně pomáhat.

Jak strnada poznáme?

Cesta kolem světa: Sopky

Cesta kolem světa: Sopky

Pojďme si krátce tohoto opeřence představit, abyste ho poznali i vy. Vydat se za ním můžete už teď, protože u nás zůstává i v zimě. Hejna strnadů se v tomto období zdržují na strništích, a náspech, v polních remízcích a v blízkosti zásypů pro bažanty, v okolí stohů a zemědělských družstev a drůbežáren. Ptáci mají typický kuželovitý zobák, v jejich zbarvení se střídá vzor béžové, hnědé a žlutozelené, nápadná je zářivě žlutá hlava samců. Zdržují se hlavně na zemi, kde hledají potravu, při vyrušené celé hejno vzlétne a usadí se na větvích stromů či keřů.

A jak je to s tou žlutou? Samci touto barvou signalizují samičkám svou kvalitu a zkušenost - mladí jedinci ještě nejsou plně vybarvení, žluté barvivo přibývá s věkem (a tedy i zkušenostmi) až do čtvrtého roku. Intenzita zbarvení však vypovídá i o zdravotním stavu ptáka, např. jedinci napadení parazity jsou mnohem nevýrazněji zbarvení než ptáci, kteří jsou zdraví, bez parazitů.

Samičky tyto zákonitosti dobře znají a mezi samci si proto vybírají samce s co nejžlutější hlavou. A dokonce - to zjistili švédští vědci - pokud se na ně nedostane kvalitní samec se zářivě žlutou hlavou ((strnadi jsou monogamní, žijí v páru), "vezmou si za manžela" samce méně hodnotného, ale když se naskytne příležitost, "zahnou" mu klidně se sousedem, který je výrazně žlutohlavější, aby alespoň část potomstva měla kvalitního otce.

Chcete se o ptákovi roku dozvědět víc? Jak jim lze pomáhat? Jaký je jejich život, jak zpívají a čím vším se živí? Kde a kolik jich u nás žije? To všechno najdete na www.birdlife.cz/strnad.html. A pokud by vás to zaujalo a máte hudební sluch, můžete se dokonce do akce zapojit a sledovat, jakým nářečím ve vašem okolí strnadi zpívají. Ukázky jejich zpěvu najdete na stejných stránkách, stejně jako postup, jak se do akce zapojit.

Noční zpěvy

Noční zpěvy

Kukačky, které nejsou kukačky

Kukačky, které nejsou kukačky

Klíčová slova:
strnad
 

Články odjinud