Harry Potter a Fénixův řád - Temnější, než jste čekali

Harry Potter a Fénixův řád - Temnější, než jste čekali
Sdílej
 
Do českých kin se řítí pátý díl Harryho Pottera, tentokrát s podtitulem Fénixův řád. Kouzelná pohádka prvního dílu zůstala kdesi v dálce, nejnovější film Davida Yatese stojí na pomezí akčního dramatu a fantasy s prvky hororu.



Tvůrci si s filmem vyhráli tak, že už pouhá upoutávka vás přibije hlouběji do židle a nedovolí vám odtrhnout zrak.

PÁN ZLA JE ZPĚT


Oč vlastně běží? Jistě si většina z vás vzpomene na konec předchozího dílu, kdy série začala nabírat závažnější obrátky - Pán zla se vrátil, ale tentokrát už nezabíjel pouze jednorožce.


Na jeho návrat doplatil smrtí Harryho protivník v turnaji tří kouzelníků Cedric Diggory a sám Harry unikl jen o vlásek. Jenže k jeho i Brumbálově zděšení opět nikdo Harrymu nevěří, čímž je pozice Voldemorta nečekaně zjednodušena.


A co víc, do těsné blízkosti Harryho se vloudily dvě nepřítelkyně, jedna horší než druhá. Tou první je Dolores Umbridgeová, ministerský zvěd a postrach v zářivě růžovém chlupatém hábitu, učitelka obrany proti černé magii a Filchova oblíbenkyně; tou druhou je puberta, která Harryho donutí, i když ne bezdůvodně, seřvat Brumbála, až si musíme zacpat uši, a smýká s ním nemilosrdně od prvního poblouznění láskou k černovlasé Cho přes první polibek pod bujícím jmelím až k prvnímu rozchodu.

FÉNIXŮV ŘÁD

 

Do toho všeho se Harry neustále budí z blouznivých snů, ve kterých vídá záhadné dveře obklopené modrou temnotou. Také Voldemort se mu zjevuje, kam se jen podívá. Když je Brumbál nucen prchnout ze školy a přenechat Umbridgeové nedobrovolně ředitelský post, je jasné, že začíná jít do tuhého. Nic na tom nezmění ani to, že Dolores, pronásledované nezničitelnými rachejtlemi Freda a George, se v úřadě příliš nedaří.


Ve střehu jsou i kouzelníci Fénixova řádu. Zatím sice museli čelit pouze ultradlouhým uším Weasleyovic dvojčat, schyluje se však k bitvě, která se uskuteční na jednom z nejzáhadnějších míst kouzelnického světa. Při ní Harry utrpí nejen těžké a bolestné ztráty, zároveň se však dozví skutečnosti, které už měl vědět dávno, a pozná sílu přátelství, jaké k němu chovají jeho nejbližší, kteří za něj neváhají nasadit svůj život.

HERECKÉ PROMĚNY

 

Na hereckém obsazení ústřední trojice se oproti předchozím dílům nic nemění, herci byli však postaveni před nové náročné úkoly. Vezměte si například takového Daniela Radcliffa, který musel na přání režiséra společně s představitelkou Cho donekonečna opakovat líbací scénu, dokud se náročný David Yates nedomníval, že je naprosto perfektní a přirozená. Výsledek nakonec vypadá opravdu velice autenticky - skutečné rozpaky a nervozitu, zřetelně na Harrym i Cho viditelnou, totiž sebelepší herec nezahraje.

HERMIONA REBELKOU

 

Emma Watsonová si zase musela zvyknout, že Hermiona se proměnila ze sice milé, ale občas až trochu příliš pilné studentky, rozdávající přátelům k Vánocům domácí úkolníčky, v rebelku organizující odboj Umbridgeové přímo pod nosem. No, myslím, že si Emma oddechla. Hermiona se srovnaným žebříčkem hodnot působí o mnoho příjemněji.
Samostatnou kapitolou je Lenka Střelenka v podání okouzlující Evanny Lynchové, které se hraním v Harrym Potterovi splnil životní sen.


Ke své roli dívky z trochu jiného světa přistupuje s nadšením, prý sama Rowlingová si ji nemohla vynachválit. Je pravda, že neuvěřitelně vykulený pohled zvládá s lehkostí a grácií. Jediné, co možná trochu ruší dojem, je, že je bezpochyby velice krásná, o čemž se knížky nezmiňují. A trochu postrádám náhrdelník ze zátek od máslového ležáku.


Jeden z těch, kdo se příliš nemění, je zrzavý Ronald Weasley. Jediné, co musel natrénovat, je několik drsnějších výrazů na plakáty. A Draco Malfoy je mezi členy vyšetřovacího sboru Dolores Umbridgeové snad ještě odpudivější než jindy.

Jestli si po předchozích několika dílech stěžoval, že vyvolává u dětí na pískovišti pláč a agresi, po Fénixově řádu snad aby ani nevycházel z domu. I když na druhou stranu, pátý díl série nepatří mezi takové, které by byly pro osmileté děti příliš vhodné.


Bellatrix Lestrangerová zahraná ďábelskou Helenou Bonhamovou Carterovou by jim mohla ještě pár dní rušit spaní. Škoda jen, že postavy smrtijedů nám trochu evokují Saurona z Pána prstenů, podobně jako mozkomoři byli podobní Černým jezdcům.

Avšak i přes tuto výhradu bude film pro osoby ve věku deset až sto let zajisté báječnou podívanou. Již teď je ze všech dostupných zdrojů patrné, že další trhák, u kterého se téměř jistě nebudete nudit, je na světě.


 

Novinky v pětce
Dolores Jane Umbridgeová- vrchní vyšetřovatelka, postrach Bradavic.
Fred a George - postrach Dolores Umbridgeové.
Lenka Střelenka Láskorádová - Harryho vykulená spolužačka, libující si v četbě vzhůru nohama.
Obor záhad - je tak záhadný, že o něm nikdo nic neví.
Dráp - nadobyčejně velké stvoření příbuzné s jednou z hlavních postav.
Nitrobrana - pekelně těžká soukromá hodina u profesora Snapa.