Patnáct nej: Co jste možná nevěděli o Eiffelovce!

Patnáct nej: Co jste možná nevěděli o Eiffelovce!
Sdílej
 
Pařížská Eiffelova věž, která je nejslavnější vyhlídkovou věží Evropy, oplývá mnoha zajímavostmi. Z nich jsem pro vás vybral patnáct nejlepších. Co je na této dominantě města nad Seinou nejzajímavějšího?

1) Věž měla původně stát v Barceloně, ale španělští radní plán na její výstavbu zamítli, neboť její konstrukci považovali za příliš nákladnou a celou věž za vrchol nevkusu.

2) Na počest stého výročí francouzské revoluce byla v 80. letech 19. století vyhlášena v Paříži soutěž o zajímavou stavbu vystihující vyspělost Francie. Konkurentem Eiffelovky v této soutěži byly tak neuvěřitelné návrhy staveb jako 220 metrů vysoká fontána nebo obří gilotina!

3) Nakonec zvítězil projekt francouzského konstruktéra, architekta a stavitele Gustave Eiffela - vysoká třípatrová ocelová věž. Na jejím projektu pracovalo 50 inženýrů, kteří pro její stavbu zhotovili přes 5300 výkresů!

4) Zatímco dnes jsou na Eiffelovu věž Pařížané hrdí, v době po její výstavbě jí mnozí nenáviděli. Spisovatel Guy de Maupassan dokonce často navštěvoval restauraci v Eiffelovce, protože je to prý jediné místo v Paříži, odkud není samotná věž vidět.

5) Eiffelovka byla se svými 300,6 metry výšky až do roku 1930 nejvyšší stavbou světa. V tomto roce jí překonal newyorský mrakodrap Chrysler Building.

6) Dnes je Eiffelova věž včetně antény na vrcholu vysoká 324 metrů, ale už dávno není nejvyšší stavbou světa. Přesná výška Eiffelovky kolísá vlivem větru až o 15 centimetrů.

7) Na chvíli v New Yorku zůstaňme. Od stavitele Eiffelovky pochází návrh vnitřní konstrukce slavné newyorské Sochy Svobody, jejíž zmenšený model najdete pro změnu v Paříži.

Výstavba Eiffelovy věže •  wikipedia.org

8) Záhy po výstavbě věže se po celém světě začaly objevovat její více, či méně dokonalé a nižší kopie. Kromě pražské Petřínské rozhledny najdeme její 165 metrů vysokou repliku v Las Vegas, nebo o něco nižší věž v čínském městě Tianducheng i jinde.

9) Eiffelova věž měla na svém místě stát pouze do roku 1909. Před rozebráním ji zachránila její důležitost pro umístění meteorologické stanice, která je dodnes na jejím vrcholu, a jako klíčové základny pro vojenský rádiový vysílač.

10) Dnes pomocí  zdejšího vysílače přenášejí své pořady francouzské televize a rádia, neboť se jedná o nejvyšší místo v rovinaté Paříži a jejím okolí.

11) Celková hmotnost Eiffelovy věže je 10 100 tun. Skládá se z neuvěřitelných 18 038 ocelových dílů, jenž jsou mezi sebou navzájem spojeny pomocí dvou a půl milionů nýtů!

12) První patro Eiffelovky je ve výšce 57 metrů nad zemí, druhé 115 metrů a třetí 275 metrů. Zatímco druhé patro unese až 1600 lidí naráz, třetí pouze kolem 400.

13) Z nejvyšší - třetí plošiny věže, je za pěkného počasí vidět až 70 kilometrů daleko, například slavná katedrála v Chartres. Věž má své vlastní kino a poštu, která vydává speciální poštovní známky s logem "La Tour Eiffel - Paris".

14) Eiffelovka občas sloužila jako reklamní poutač  a je známá svým nádherným nočním osvětlením. Avšak v době obou světových válek osvětlena být nesměla a pro veřejnost byla zcela uzavřena.

15) Počet návštěvníků věže od konce 2. světové války téměř neustále roste. Zatímco v roce 1949 ji navštívilo 1 143 046 lidí, v roce 2007 toto číslo dosáhlo necelých sedmi miliónů. Několik let po své výstavbě však byla věž navštěvována jen velmi málo.

Klíčová slova:
eiffelovka, věž, eiffel
 

Články odjinud