Moderní vojenská technika: Neviditelný tank

Moderní vojenská technika: Neviditelný tank
Sdílej
 
Vojenská technika stála vždy o krok před tou civilní. Spousta technologií určených pro potřeby armády se později staly základem pro vynálezy, které každý z nás používá každodenně. Na čem pracují zbrojní společnosti teď? Snaží se zneviditelnit tank!

Technologie kamufláže, která měla skrýt tanky před zraky nepřátel, se neustále vyvíjí. Dávno jsou zapomenuty časy, kdy se tank nabarvil zeleně, ozdobil se znakem své země a bylo hotovo. Britská zbrojní firma BAE vyvíjí aktivní e-kamufláž. Základem má být elektronický inkoust (e-ink), který vytvoří na povrchu tanku obrazovou projekci okolního prostředí. Tím by se tank měl stát pro potencionální útočníky neviditelný.

Soustava elektronických senzorů na vnějšku tanku je schopna snímat okolí vozidla a ze získaných údajů systém vypočítá barvy, linie a tvary, které se v daném prostředí vyskytují nejčastěji. Celá technologie pracuje v reálném čase. To znamená, že neustále přizpůsobuje zabarvení tanku s každou výraznější změnou, a tank tak zůstane "neviditelný" i v pohybu.

Systém v této chvíli existuje pouze na papíře, ale vědci a inženýři z BAE si jsou jistí, že se jim nová technologie podaří vyvinout, dříve než Británie stáhne své vojsko z Aghanistánu. Celý nápad vlastně vzniknul právě v Afghanistánu, neboť vojáci v Hilmandské provincii měli velký problém zamaskovat svou techniku. Všechny obrněné jednotky na blízkém východě mají pouštní maskování, což je v dané travnaté oblasti slušně rečeno nevhodné - pískově zabarvené tanky jsou uprostřed zelených ploch viditelné širokodaleko.

Pakliže se vědcům z BAE skutečně podaří nový systém zkonstruovat, je velice pravděpodobné, že nebude vůbec levný. Na druhé straně Challenger 2, hlavní síla britské "tankové flotily", stojí sám o sobě přes sto milionů korun. Britové navíc chystají nové typy tanků, což opět nebude zadarmo, a nová technologie pomůže tuto drahou investici ochránit.

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Chytrý granátomet dostřelí i za roh

Chytrý granátomet dostřelí i za roh

Klíčová slova:
tank, technika, armada, vojsko
 

Články odjinud