Vesmírná architektura: Češi staví pro NASA

Vesmírná architektura: Češi staví pro NASA
Sdílej
 
Kdo vlastně vymyslí, jak bude vypadat měsíční základna? A co teprve marsovská? Půjde postavit, nezhroutí se, nezblázní se v ní kosmonauti? Čeští vesmírní architekti ví, jak na to!

Jak vypadá kosmická loď? A vesmírná základna? Jako z Hvězdných válek nebo Star Treku či Avatara? Nebo úplně jinak? Těžko říct, zatím žádnou nemáme. Na Měsíci jsme sice byli už před jednačtyřiceti lety, ale nějak jsme se tam zapomněli vrátit. Otěže létání do vesmíru převzali roboti a autoři sci-fi filmů. Kdo tedy přesně ví, jak bude taková kosmická základna vypadat? A ví to vlastně vůbec někdo, když se žádnou v dohledné době nechystáme stavět?

Ví to, a ví to nečekaně dobře. Vesmírní architekti se stavbám na cizích planetách i v nekonečné prázdnotě kosmu věnují už teď, abychom byli připraveni. Protože jednou chvíle, kdy se vydáme někam dál, přijde. Pracují pro NASA i Evropskou vesmírnou agenturu ESA a nejsou to žádní hračičkové vytvářející kulisy do filmů. Nebo tedy hračičkové to jsou, ale kulisy skutečně nedělají. To, co virtuálně staví, by se dalo postavit už teď nebo minimálně za pár let, protože technologie už máme.

Evropská raketa Vega vynesla do vesmíru 53 družic i zařízení z Česka

Evropská raketa Vega vynesla do vesmíru 53 družic i zařízení z Česka

Češi ve vesmíru

Mezi špičkovými vesmírnými architekty najdeme i dva Čechy - Ondřeje Doule a Tomáše Rouska. Oba pro jistotu pracují pro NASA - u ní je pravděpodobnost, že bude stavět v kosmu, přeci jen větší než u České republiky. Vesmírná architektura nejsou jen stavby na povrchu jiných planet. Patří tam i obydlí a lodě poletující ve vesmíru. Ať už pevně zakotvené na oběžné dráze nebo na cestách mezi planetami.

Nad čím vším by tedy mohla v budoucnu zavlát naše pomyslná vlajka? Pojďme se podívat, co Češi hodlají ve vesmíru stavět.

Základna MB10

Místo: Mars

K výzkumu Marsu potřebujeme lidi! Ať si říká, kdo chce, co chce. Čtyřicetiminutová prodleva při ovládání robotů a jejich neschopnost řešit neočekávané věci je staví na druhou kolej. Lidi na Mars musí. Ondřej Doule pro ně navrhl elegantní nafukovací základnu, která se po přistání, ovládána její budoucí posádkou z oběžné dráhy, sama postaví. Nejprve se otevřou solární panely, následně se aktivuje anténa a pak se nafoukne vnější prstencová konstrukce. Jakmile bude hotovo, připojí roboti malý jaderný reaktor a lidé se mohou stěhovat. Uvnitř je dostatek prostoru pro desetičlennou posádku. Pět párů lidí by zde mělo žít během prvních marsovských misí kolem roku a půl.

Obytná a pracovní část

Tuhé jádro konstrukce má tři patra. Najdeme tam vstup s přetlakovou komorou, laboratoře, osobní kajuty, sportovní zařízení, bar a velín.

Solární panely

Naklápěcí solární panely fungují jako druhý zdroj energie pro základnu, která jinak čerpá energii z malého atomového reaktoru.

Základna SinterHab

Místo: Měsíc

Měsíc není daleko, pevná základna na něm měla stát už dávno, ale nestojí. Na rozdíl od Marsu, o kterém toho pořád moc nevíme, s Měsícem si umíme poradit. Nemá smysl vozit tam lehké základny, jako je marsovská MB10, chce to něco bytelnějšího. A jak tam dostat potřebný stavební materiál? Nijak. Máme přeci měsíční prach.

Vyšleme na Měsíc skupinu astronautů, ti se dočasně ubytují v "maringotce" - habitatu - a začnou s pomocí robotů péct základnu. Ne, nepovezou si sebou troubu a vykrajovátka na perník. Roboti základnu vlastně "natisknou ve 3D" zapékáním měsíčního prachu. Žádné cihly ani panely, rovnou vesmírných architektem Tomášem Rouskem navržený elegantní tvar. Robota stavitele testuje NASA v arizonské poušti už dnes.

Sinterátor

Dálkově ovládaný robot pro výstavbu základny.

Sluneční koncentrátor

Nahrazuje fotovoltaické články. Je to vlastně parabolické zrcadlo pro koncentrování slunečních paprsků a následnou výrobu elektrické energie.

Základna

Měsíční základna vyrobená z nafukovacích konstrukcí a spečeného měsíčního prachu.

Habitat

Nezávislé obydlí se solárním panelem pro posádku v průběhu výstavby samotné základny.

Luna Ring: Měsíc zapřažený do práce

Luna Ring: Měsíc zapřažený do práce

Omicron hotel

Místo: oběžná dráha Země

Vesmírná turistika se pomalu, ale jistě rozjíždí. Už pár let slýcháme o hotelech na oběžné dráze. Jedná se o úžasné a sofistikované projekty, které mají jednu vadu - jsou až příliš úžasné a sofistikované. Hotel není vědecký experiment placený z peněz NASA, musí vydělávat. Proto Ondřej Doule navrhl Omicron, hotel postavený z modulů, které už dnes najdete na ISS. Šlo tedy hlavně o to vymyslet jejich vnitřek. "Největší výzvou je návrh prostředí pro člověka ve stavu beztíže. Jedná se o architekturu bez gravitace, která se řídí úplně jinými parametry než na Zemi," říká architekt. Takže žádné pravoúhlé místnosti, jaké nám diktuje gravitace. Není tu podlaha ani strop, celá válcová konstrukce tvoří jednu stěnu. Hotel v základní provedení s jedním modulem pojme tři lidi - kapitána a dva turisty. Ti se mohou "koupat" v nafukovací sprše a jíst u rozkládacího baru.

Raketoplán

Jmenuje se Klipper a je to jakýsi létající jako autobus mezi zemí a hotelem.

Výstupový modul

Přetlaková komora pro výstup do volného kosmického prostoru.

Hotel

Hlavní modul hotelu zajišťující umělou atmosféru i dodávku elektrické energie. Zahrnuje kapitánský můstek, soukromé kajuty a veřejné prostory.

Rozšiřující modul

Pokud by chtěli provozovatelé hotel zvětšit, stačí k němu připojit další modul.

Solární koncentrátory

Skvělý prostředek pro k získávání elektrické energie. Zrcadla koncentrují slunečních paprsky a vyrábí tak elektřinu.

Smradlavá energie

Smradlavá energie

Jak vznikají hvězdy v přímém přenosu

Jak vznikají hvězdy v přímém přenosu

Klíčová slova:
vesmir, NASA
 

Články odjinud