České přízraky: Kdo pláče v prázdných komnatách?

České přízraky: Kdo pláče v prázdných komnatách?
Sdílej
 
V celém Česku existují lokality, kde prý pocítíte strach z neznáma. V ruinách starých hradů, komnatách nádherných zámků, nebo v temném podzemí - tam všude se prý můžete setkat se záhadnými jevy. V našem novém seriálu tato místa navštívíme. Zastavení číslo jedna: zámek Lemberk.

Na nádvoří nočního Lemberku dopadají měsíční paprsky. V téměř dokonalém tichu je slyšet oddechování naší skupinky dobrodruhů a odbíjení hodin na zámecké věži. Minuty plynou. Ručička na ciferníku ukazuje asi čtvrt hodiny po jedné hodině ranní, když ze zcela prázdné a temné chodby zaslechneme tiché lidské kroky. Kdo je tajemným příchozím?

Tlumené klapání bot je stále blíž a blíž, neznámý opozdilec se k nám přibližuje. Protože z celé situace nemáme dobrý pocit, rozsvěcujeme svítilny, jež záhy osvětlují zámeckou chodbu. Jsem v šoku: V místech, odkud jsme slyšeli šouravé kroky, nikdo není! Rozléhají se kroky odjinud, máme všichni čtyři halucinace, nebo tak bujnou fantazii?

Marně prohledáváme okolí - v chodbě nenajdeme člověka, zvíře, ani jiný zdroj zvuku. Jenže to není vše! Téměř stejná situace se té noci opakuje ještě dvakrát! Také krátce předtím nám zřejmě jeden z údajně nejstrašidelnějších zámků má připomenout, že svou ponurou pověst nezískal náhodou!

Nejsme žádní ustrašenci, ale všichni jsme tehdy po půlnoci slyšeli na Lemberku silné údery z horních pater zámku, v nichž však nikdo nebyl! Bylo to jen praskání dřeva, nebo snad jakýsi vtipálek? Avšak zvuky byly tak intenzívní, jakoby někdo na zem shazoval velmi těžký nábytek. Zvládnul by to jeden člověk? Má tento rébus vůbec řešení?

Nad vším bychom snad mávli rukou, nebo to připsali dupajícím ježkům, nebýt výpovědi zdejší kastelánky Renaty Černé. "Na Lemberku jsou občas slyšet kroky nebo zvuky stěhování nábytku, a přitom víte, že zde nikdo nemůže chodit, protože je zapnutý alarm."

Divné lomození z prázdných chodeb potvrzují i bývalí průvodci. Jenže tím výčet tajemných jevů zdaleka nekončí. Na tomto hezkém zámku se podle kastelánky pravidelně čehosi bojí zvířata a z prázdné zámecké kaple mají být občas slyšet varhany!

"Občas se na zámku bezdůvodně zapíná alarm (...) Z Bajkového sálu je někdy slyšet dětský pláč," doplnila kastelánka. Právě v Bajkovém sále byl v 18. století umístěn vojenský lazaret, kde zemřelo mnoho vojáků. Souvisí snad toto neštěstí s našimi podivnými zážitky a vyprávěním paní správkyně?

Přestože mnohé může být jen hra naší obrazotvornosti, něco zde přecejen nesouhlasí. V tomto místě na Liberecku se sešlo až příliš mnoho podivností, než aby se to dalo připsat náhodě. Zřejmě zde tedy k jakýmsi neobvyklým jevům vskutku dochází! Co najdeme na dalších tajemných českých místech? Dozvíte se to příště...

Klíčová slova:
zahada, přízrak, lemberk
 

Články odjinud