Nan Madol: Tajemné město postavené obry (FILM)

Nan Madol: Tajemné město postavené obry (FILM)
Sdílej
 
Na světě nalezneme místa, kde se prý skrývají ztracená města, neznámá zvířata nebo další neobjasněná tajemství. Po jejich stopách se vydali mnozí dobrodruzi. Mezi odvážlivce, kteří se této výzvy nezalekli, patří i český záhadolog Ivan Mackerle s jeho přáteli. Náš nový seriál vám nabídne několik filmů z jejich netradičních expedic! V prvním díle navštívíme záhadné ruiny Nan Madolu.

Na více než 92 umělých ostrůvcích, přiléhajících k zapomenutému mikronéskému ostrůvku Pohnpei, se nacházejí ruiny dávno zaniklých a obrovských kamenných staveb: záhadný Nan Madol. Nejenže dodnes není jasné, kdo tyto podivuhodné stavby postavil, ale ani přesně kdy a za jakým účelem. Někteří badatelé míní, že vznikly ve starověku.

Ivan Mackerle a jeho tým prozkoumává záhadné ruiny Nan Madolu •  Ivan Mackerle

Záhadou je nejenom to, jakým způsobem dokázali tehdejší lidé přepravit ohromné několikatunové kamenné kvádry pomocí primitivní techniky, ale také proč kdysi velmi pracně zbudovali umělé ostrůvky.

"Proč dávní stavitelé města přišli s tak šíleným nápadem ukládat kámen po kameni do vody zdejší laguny a vystavět skoro stovku umělých ostrůvků, když mohli město pohodlně postavit na pevnině či na nedalekých korálových ostrůvcích?" konstatuje ve své knize Cesty za příšerami a dobrodružstvím o Nan Madolu Mackerle.

Pod troskami někdejších staveb prý navíc vedou dlouhé podzemní chodby, kde mají podle pověstí být kosti jejich stavitelů. Jenže to není vše. Vedle umělých ostrůvků se tam mají nalézat i další, tentokrát potopené části starodávného města.

Podle mikronéských příběhů měli tajemné budovy postavit jacísi záhadní vysocí lidé, kterým se říkalo obři. O nálezu potopených rakvích obřích lidí u Nan Madolu však informují i novější zprávy z počátku 20. století! Našla Mackerleho expedice nějaké důkazy jejich existence? A co oněch záhadných chodeb? To se dozvíte v následujícím filmu...

Na příští pokračování seriálu se můžete těšit za 14 dnů.

Další informace o nevšedních výpravách naleznete na webu www.mackerle.cz.

Video se připravuje ...

Nan Madol • Zdroj: Ivan Mackerle

Klíčová slova:
nan, madol
 

Články odjinud