České přízraky: Koho vyděsila rožmberská Bílá paní?

České přízraky: Koho vyděsila rožmberská Bílá paní?
Sdílej
 
V celém Česku existují lokality, kde prý pocítíte strach z neznáma. V ruinách starých hradů, komnatách nádherných zámků, nebo v temném podzemí - tam všude se prý můžete setkat se záhadnými jevy. V našem seriálu tato místa postupně navštívíme. Zastavení deváté: Hrad Rožmberk.

Temnotou probleskují první paprsky vycházejícího slunce, které ozařují obrysy jihočeského hradu Rožmberka. Dvě německé dívky v uniformách nacistické organizace Bund Deutscher Mädel stoupají po schodech západní novogotické věže. O chvíli později na jejím ochozu jedno z děvčat pohlédne vzhůru, a její tvář změní panická hrůza. Z jakého důvodu?

Nad vzdálenou Jakobínskou věží spatří vznášející se ženskou postavu v bílém plášti! Záhy se otáčí i její kamarádka, jež v tu chvíli zapomíná, že sem přišly vyvěsit prapor s hákovým křížem. Také ona téměř upadá do mdlob, když vidí, jak na ně vzdálený přízrak hrozí rukou. Dívky na nic nečekají a rychle utíkají pryč. Viděly tehdy - v roce 1944 - známou rožmberskou Bílou paní?

Duch nesnáší vetřelce!

Záhadnou událost později bez výsledku vyšetřuje i německá tajná policie - gestapo, která se snaží zjistit, zda nejde o provokaci českého odboje. Přes marnou snahu Němců cokoliv vypátrat, se však tato varianta nedá zcela vyloučit. Vyšel snad tehdy kdosi z Čechů v přestrojení na věž, aby postrašil německé okupanty? Avšak jak by se člověk mohl vznášet několik metrů nad ochozem?

Ale nejde o jediný případ, kdy má tento přízrak v bílém někoho pořádně vyděsit! Takzvaná Bílá paní, objevující se prý na bývalých sídlech rožmberského rodu, má tato místa chránit a nahánět strach všem nezvaným hostům. Mezi lokality, kde se údajně nejčastěji zjevuje, patří kromě Rožmberka i zámky v Jindřichově Hradci a Českém Krumlově.

Podle staré legendy mělo za třicetileté války toto jihočeské strašidlo znepříjemňovat život krutým švédským vojákům, které bilo, shazovalo ze schodů a tahalo po zemi. Jindy Bílá paní rámusila, když šlechtici zapomněli obdarovat chudé, nebo měla bdít nad posledním rožmberským šlechticem Petrem Vokem, který proslul svou inteligencí a dobrotou. Ale kde se zde Bílá paní vzala?

Věčný život Perchty?

Podle lidové tradice má být zjevujícím se duchem nešťastné šlechtičny Perchty z Rožmberka, jež byla svým otcem roku 1449 nedobrovolně provdána za sadistického Jana z Lichtenštejna. Ten Perchtu dlouhá léta týral, ale ona přesto proslula jako hodná žena, bránící spravedlnost. Jiná verze však tvrdí, že záhadný bílý přízrak se šlechtičnou nesouvisí a je mnohem starší.

Jde pouze o báchorky? Avšak někteří bývalí zaměstnanci a návštěvníci hradu Rožmberka potvrzují, že se z okolí Perchtina obrazu občas ozývají nevysvětlitelné zvuky dutých ran. Navíc se zde prý sám od sebe hýbe nábytek - zejména tehdy, pokud se Perchtě někdo posmívá.

Co ukrývá dávná šifra?

Podobný projev byl na hradě zaznamenán například v 90. letech 20. století, stejně jako vyprávění jistého lakýrníka, který za hradním oknem roku 1996 uviděl vznášející se bílou ženskou postavu. Projevila Bílá paní opět svou vůli? Vždyť se prý objevuje, pokud se na hradě děje bezpráví, nebo má nastat nějaká důležitá událost.

Možná, že řešení ukrývá podivný obraz. Tato malba zobrazuje stojící Perchtu, která ukazuje na tajemné znaky, skrývající prý jakýsi kabalistický kód. Ten má určovat polohu Perchtina pokladu schovaného na hradě, nebo vést k objasnění mystérií kolem této tajemné ženy. Podle jiné verze se jedná o návod k vyvolání Bílé paní ze záhrobí. Bude tato šifra někdy rozluštěna?

Klíčová slova:
bílá, paní, perchta
 

Články odjinud