DreamCatcher: Mikroskopický svět

DreamCatcher: Mikroskopický svět
Sdílej
 
Parta šesťáků z benešovské základky si při laborkách oblíbila práci s mikroskopem. Ze sledovaných objektů chtěli dokonce uspořádat výstavu.

Zkuste si ale představit výstavu, na které není žádný z exponátů o mnoho silnější než váš vlas. Moc byste si to neužili. Mikroskopem zvětšené objekty je totiž nejdříve třeba vyfotografovat a teprve až poté vytisknuté vystavit.

Postup to je možná jednoduchý, ale sám se neudělá. Nelze použít běžný mikroskop, protože k nim nejde většinou připojit elektronický okulár nebo digitální fotoaparát pro snímání obrazu. Zařízení (tedy mikroskop a okulár) to nejsou levná a dohromady s profesionálním tiskem a třiceti rámečky na fotografie stojí lehce přes 30 000 korun.

Za takto velký dar se očekává i pořádná dávka práce. Šesťáci si vymysleli úkolů celou řadu. V mateřské školce může být při dlouhém odpoledním čekání na rodiče trochu teskno, a tak se naše benešovská parta za dětmi vydala s vychytaným programem plných her. Nezapomněli ale ani na školu - pro svoji spolužačku postiženou Downovým syndromem vytvořili několik křížovek a zaneprázdněnému školníkovi vypomohli kluci s tříděním odpadu. A před Vánoci napekli cukroví, se kterým se vydali do domova seniorů, kde pro obveselení sehráli několik vystoupení.

Mikroskop i elektronický okulár byl úspěšně předán a šesťáci se hned pustili do práce. Vytvořili celou řadu fotek, které sice na výstavu ještě nejsou ideální, ale určitě jsou dobrým příslibem do budoucna. Posuďte sami na okolních obrázcích.

Parta šesťáků z benešovské základky •  DreamCatcher

Co je to DreamCatcher?

Každý z nás má nějaký sen - hrát v kapele, podívat se do Amazonie nebo třeba stát se profesionálním fotografem. K jeho splnění ale často chybějí peníze. Projekt DreamCatcher proto nabízí mladým lidem finanční pomoc. Nic samozřejmě není úplně zadarmo, a tak je třeba si část snu odpracovat formou pomoci lidem nebo místu ve vašem okolí. Více na dreamcatcher.cz.

Nový druh nártouna vyhynul před 13 miliony lety

Nový druh nártouna vyhynul před 13 miliony lety

Stíhací vrtulník: Sikorski X2

Stíhací vrtulník: Sikorski X2

Klíčová slova:
dreamcatcher
 

Články odjinud